Slováci jedenásti na MS v biatlone, v mužskej štafete zlato pre Nemcov

14.03.2015 Celý región

Kontiolahti 14. marca (TASR) - Na majstrovstvách sveta v biatlone sa vo fínskom Kontiolahti v sobotu udeľovali medaily v pretekoch mužských štafiet. Na 4x7,5 km trati triumfovali Nemci v zložení Erik Lesser, Daniel Böhm, Arnd Peiffer a Simon Schempp. Skvelý výkon podporili len tromi dobíjaniami, od druhých Nórov ich delilo 15,4 sekundy a od tretích Francúzov 33,6 sekundy. Slovenské kvarteto Tomáš Hasilla, Matej Kazár, Miroslav Matiaško a Martin Otčenáš finišovalo na 11. mieste so stratou 2:57,0 min.

Pred dvoma rokmi na MS v Novom Měste na Morave sa zrodilo poradie Nórsko, Francúzsko a Nemecko, v Ruhpoldingu'2012 navlas rovnaké, navyše Nóri na zlatý piedestál iného nepustili od roku 2009, keď v Pjongčangu začali sériu štyroch víťazstiev. Od roku 2004 ťahajú nepretržitú šnúru medailových výsledkov a v Kontiolahti sa na ňu pokúšali nadviazať deviaty raz. Výnimkou ich medailového reťazenia boli ZOH vlani v Soči, kde na stupňoch na rozdiel od zlatého Vancouveru'2010 chýbali. V tejto sezóne bojovali o prvenstvo v hodnotení štafiet v rámci Svetového pohára s lepším Ruskom, severania sa štyrikrát ocitli na stupňoch, z toho dvakrát zvíťazili, Rusi taktiež so štyrmi prienikmi na 'bedňu' triumfovali trikrát. Tlačenica v priebežnom hodnotení SP napovedala pred štartom, že aj Nemci, Francúzi, či Rakúšania by sa radi videli v absolútnom popredí.

Nemeckú hegemóniu v Kontiolahti podfarbil jasný náskok v cieli a suverénnosť na strelnici. Vlani strieborní na ZOH v Soči sa dočkali zlata po 11 rokoch, keď na MS triumfovali v Oberhofe'04. Poradie z predchádzajúcich dvoch MS sa premiešalo, no so zhodnými vizitkami krajín. Po prvom úseku Lessera boli Nemci tretí, rovnako tak po druhom Böhma a až Peiffer ich s absolútne presnou streľbou posunul na prvé miesto. Odvtedy pracovali na čele bezchybne, aj finišujúci Schempp strieľal obdivuhodne len s jedným dobíjaním a Nóri s viacerými chybičkami a použitím rezervných nábojov už nemali šancu stratu dohnať. O francúzsky bronz sa najviac zaslúžil v záverečnom úseku M. Fourcade, ktorý vytiahol štafetu z piatej priečky na tretie. Štvrtým Rusom, s konečným prvenstvom v SP štafiet, zlyhal na prvom úseku s trestným okruhom Garaničev, piatym Rakúšanom rovnako v úvode Mesotitsch. Na medailu siahali aj Česi, na treťom úseku Šlesingr bežal na treťom mieste, s tromi dobíjaniami na 'ležke' však spomalil ich úsilie v závere Moravec.

Sezónna bilancia Slovákov s priečkami od 11. až 17. miesta bola pred štartom podobná ako u žien a Hasilla, Kazár, Matiaško a Otčenáš to nemali medzi 27 štartujúcimi jednoduché. V SP si postupne odtrpeli výsledky, v Hochfilzene, Oberhofe nedobehli, v Ruhpoldingu skončila štafeta 12-ta, v Anterselve 11-ta, v Holmenkollene 15-ta. Posledný pokus slovenských mužov na šampionáte zlepšiť si bilanciu skončil najlepšie zo všetkých ich vystúpení, aj keď 11. miestom nenaplnili túžbu figurovať v štafetách v top desiatke. Hasilla (streľba 0+1, 0+1), Kazár (0+0, 0+1), Matiaško (0+0, 0+2) a Otčenáš (0+1, 0+2) veľmi dobre zastrieľali, no rovnako aj konkurencia, takže sa oproti nej veľmi neodlišovali. Uspokojil aspoň progres, po 19. mieste Hasillu na odovzdávke významne zapracoval Kazár na 14-tom, Matiaško sa posunul na 13-te a napokon zabojoval s krajným vypätím Otčenáš na konečnom 11-tom.

Výsledky

štafety mužov na 4x7,5 km: 1. Nemecko (Erik Lesser, Daniel Böhm, Arnd Peiffer, Simon Schempp) 1:13:49,5 (0+3), 2. Nórsko (Ole Einar Björndalen, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen) +15,4 (0+6), 3. Francúzsko (Simon Fourcade, Jean Guillaume Beatrix, Quentin Fillon Maillet, Martin Fourcade) 33,6 (0+4), 4. Rusko 49,7 (1+6), 5. Rakúsko 54,8 (1+4), 6. Česko 55,1 (0+6), ...11. Slovensko (Tomáš Hasilla, Matej Kazár, Miroslav Matiaško, Martin Otčenáš) 2:57,0 (0+8)
 

Vyberte región